Εκτεταμένη αναζήτηση
ESPA

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Παρουσίαση βιβλίου: "Σε αναζήτηση ταυτότητας: Επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;"

Παρουσίαση βιβλίου: "Σε αναζήτηση ταυτότητας: Επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;"

Παρουσίαση βιβλίου:

Παρουσίαση βιβλίου: "Σε αναζήτηση ταυτότητας: Επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;"

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024 19:00

Ευριπίδης στη Στοά

Παρουσίαση βιβλίου

13.11.2024

Τετάρτη 19:00

«Σε αναζήτηση ταυτότητας: Επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;»

Σταύρος Αργυριάδης

 

Δύο νέοι γνωρίζονται, ερωτεύονται, αρχίζουν να συζητούν, να συμφωνούν, να διαφωνούν. Στο επίκεντρο, η ιστορική εξέλιξη της Ελλάδας σε αντιπαράθεση και σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι οποίες κατέδειξαν διαφορετική πορεία. Μέσω της μυθιστορηματικής αφήγησης, αλλά και των ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένων πολιτικο-φιλοσοφικών διαλόγων, αναλύονται τα αίτια και οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την διαφοροποίηση. Έτσι, το βιβλίο αυτό στέκεται στα κακώς κείμενα, στα λάθη, στις λύσεις και τις δυνατότητες που παρουσιάζονται μπροστά μας, αναλύοντας τις ιστορικές καταβολές, τα αίτια, τα «γιατί».

Η ιστορία των δύο νέων περιβάλλεται αρχικά από μυστήριο και φανερώνει στο αναπάντεχο τέλος της κάποιες όχι και τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό ιστορικές πτυχές του Μεσαιωνικού Ελληνισμού. Ο συγγραφέας αναφέρεται εδώ στους «Έλληνες του εξωτερικού» εκείνης της μακρινής εποχής, οι οποίοι συνέδραμαν στην Αναγέννηση της Δύση, μετά την κατάκτηση της χώρας από τους Οθωμανούς.

Η σπονδυλωτή αφήγηση, η διάρθρωση  του βιβλίου σε αυτόνομα μεταξύ τους κεφάλαια, διευκολύνει τον αναγνώστη να περιηγηθεί απρόσκοπτα στο κείμενο, παρά τον όγκο του.

 

Ο συγγραφέας θα βρεθεί την Τετάρτη 13/11/2024 στον Ευριπίδη στη Στοά για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου από τις εκδόσεις Ακακία!

 

Σας περιμένουμε!

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Σταύρος Αργυριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Έχοντας σπουδάσει χημικός μηχανικός στην Καρλσρούη Γερμανίας, ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωματούχος μηχανικός σε διάφορα διυλιστήρια πετρελαίου. Στη συνέχεια εργάστηκε για 22 χρόνια σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού παγκοσμίως, γεγονός που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή.

Στο πρώτο του μυθιστόρημα, ο Σταύρος αναλύει την τρέχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση καθώς και τις προοπτικές στην Ευρώπη βασιζόμενος σε επιστημονικά, πολιτιστικά και ιστορικά ευρήματα, καθώς και στις προσωπικές του εμπειρίες. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρει σαφήνεια σε ένα επίκαιρο και συχνό ερώτημα, αυτό της ταυτότητας μας: “Γιατί αυτή η χώρα σκέφτεται και ενεργεί διαφορετικά από εμάς; Αφορά επιλογή ή ιστορική κληρονομιά;”

Επιπλέον, εξετάζει ιστορικά ερωτήματα από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, όπως για παράδειγμα: “Πώς δημιουργήθηκαν η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός στην Ευρώπη; Ποιοι παράγοντες και ποιοι άνθρωποι επηρέασαν αυτή τη χρονική στιγμή καμπής στην Ευρωπαϊκή ιστορία; Γιατί αυτό συνέβη στην Ιταλία/Ευρώπη τον 15ο αιώνα και όχι νωρίτερα, αργότερα ή σε άλλη ήπειρο;”

Επικεντρώνεται στη Γερμανία και την Ελλάδα, δύο χώρες που διακατέχονται από μια μακρά σχέση, αλλά και σκεπτικισμό.

Ο Σταύρος ζει κοντά στη Χαϊδελβέργη, είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη και μια εγγονή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση