Εκτεταμένη αναζήτηση
ESPA

Αρχική / Blog - Εκδηλώσεις / Blog / Τι θα διαβάσουμε φέτος το χειμώνα

Τι θα διαβάσουμε φέτος το χειμώνα

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ τους ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Επιλογή από Ελληνική Πεζογραφία

Ξεκινάμε με ποίηση και μια συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού έργου του Αργύρη Χιόνη, ιδανική για όποιον θέλει να έρθει σε επαφή με το έργο του, "Η φωνή της σιωπής - Ποιήματα 1966-2010" (εκδ.Κίχλη).

Στις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί  το νέο βιβλίο της Έλενας Μαρούτσου που την γνωρίσαμε με τους "Θηριόμορφους" (εκδ. Πόλις) και τις "Χυδαίες Ορχιδέες" (εκδ. Κίχλη), ο τίτλος του "Η τέχνη των αλυσιδωτών πτώσεων" και πρόκειται για συλλογή επτά διηγημάτων.

 Δεκαοχτώ χρόνια μετά την "Καλοσύνη των ξένων" ο Πέτρος Τατσόπουλος επανέρχεται με μια κατά κάποιο τρόπο συνέχεια του με το αυτοβιογραφικό "Παιδί του διαβόλου" (εκδ.Μεταίχμιο),όπου τα βάζει  με τα ΄΄ιερά και όσια΄΄ με πάντα σκωπτικό τρόπο.

Απάντηση στο ερώτημα ποιος σκότωσε τον Κώστα Ταχτσή δε δόθηκε ποτέ, μολονότι εκφράστηκαν πολλές εικασίες. Ένας συγγραφέας, χρόνια μετά, κάνει τη δική του έρευνα. Μελετάει τα δημοσιεύματα του τύπου, καθώς και τα βιβλία του Ταχτσή που εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του και αποφασίζει να γράψει ένα βιβλίο-χρονικό για το συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, συνομιλεί με φίλους και γνωστούς του μεγάλου συγγραφέα και αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τις αναμνήσεις τους. Αποτέλεσμα έρευνας και φαντασίας το "Ποιος σκότωσε τον Κώστα Ταχτσή;" (εκδ. Πατάκη) από τον Φίλιππο Φιλίππου.

Σε διαφορετικό κλίμα η Αταλάντη Ευριπίδου  μας παρουσιάζει το "Εκείνοι που δεν έφυγαν" (εκδ.Πόλις). Μία σειρά διηγημάτων που καλύπτουν την περίοδο  από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα με φόντο μια Ελλάδα ολοένα και λιγότερη μυθική και απομαγευμένη, σε αυτά τα διηγήματα υπάρχει έντονο το στοιχείο του φανταστικού αλλά και αναφορές σε ανθρώπους του περιθωρίου .

Κάποια κοινά στοιχεία με το προηγούμενο βιβλίο  έχει και η ανθολογία διηγημάτων που έχει ήδη κυκλοφορήσει και έχει επιμεληθεί ο Γιώργος Θάνος με τον τίτλο τίτλο "O άλιωτος και άλλες ιστορίες με βρυκόλακες" και υπότιτλο Μια ελληνική ανθολογία λαογραφικού τρόμου (εκδ. Ροές) Στο βιβλίο περιλαμβάνονται 13 διηγήματα των: ?γγελου Κοσμή, Κώστα Πασαγιάννη, Κωνσταντίνου Καζαντζή, Ανδρέα Αβούρη, Χρήστου Χρηστοβασίλη, Ιωάννη Κονδυλάκη, Χάρη Επαχτίτη, Ιάκωβου Πολυλά, Δημητρίου Αινιάνος, Γεράσιμου Γρηγόρη, Αλέξανδρου Πολυχρονάκη και Αχιλλέα Παράσχου. Πρόκειται για μια ανθολογία νεοελληνικών διηγημάτων, από τα μέσα του 19ου αιώνα ως και τον Μεσοπόλεμο με έντονο το στοιχείου του φανταστικού.

Σε εντελώς άλλο κλίμα συναντάμε τον Μανώλη Ανδριωτάκη με το μυθιστόρημα "Ο θάνατος του συγγραφέα"(εκδ.Ψυχογιός) ,με το εντελώς επίκαιρο θέμα της τεχνικής νουμοσύνης καθώς και της συγγραφής (και της τέχνης γενικότερα)  και πώς περιπλέκονται στον νέο γενναίο κόσμο.

Τεχνική νουμοσύνη και δυστοπικό περιβάλλον έχουμε και στο νέο φιλόδοξο  μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη  "Αδύνατες πόλεις" (εκδ.Καστανιώτη). Εδώ η Ευρώπη αδύναμη πλέον έχει τον ρόλο ενός τεράστιου θεματικού πάρκου και οι υπήκοοι της με την βοήθεια της τεχνικής νουμοσύνης ζουν ως εκθέματα μέσα σε περιβάλλοντα αναβίωσης ιστορικών περιόδων .Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ήρωες παλεύουν για την επιβίωση και την διατήρηση της ανθρώπινης τους φύσης.

Αλλάζουμε ύφος και πάμε στο δεύτερο μυθιστόρημα του  ρη Αλεξανδρή  μετά το "Πώς ο Ιγνάτιος Καραθεοδωρής έχασε τα πάντα"  που έχει τον τίτλο "Τρία επί ψυχής"(εκδ. Μεταίχμιο). Με πρωταγωνίστρια τη τριαντάχρονη ?νι που έχει να αντιμετωπίσει τρία σημαντικά προβλήματα και να προχωρήσει στην ζωή της.

Στη δοκιμασμένη  φόρμα του ιστορικού μυθιστορήματος και πάλι η Φιλομήλα Λαπατά με το νέο της μυθιστόρημα "Η κάθαρση" (εκδ.Ψυχογιός) που αποτελεί αυτοτελή συνέχεια της τριλογίας Οι κόρες της Ελλάδας.

Νέο βιβλίο και από τον Αύγουστο Κορτώ με τον τίτλο "Η καρδιά του πατέρα μου" (εκδ. Πατάκης) που προφανώς αναφέρεται στην σχέση με τον πατέρα του και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Από τις εκδόσεις Πατάκη περιμένουμε  τα νέα διηγήματα του Αχιλλέα Κυριακίδη με τον τίτλο "Το κερί του Καρτέσιου" στο γνωστό ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό του στυλ.

Κάτι ολότελα διαφορετικό συναντάμε στο Mixtape(εκδ. Μεταίχμιο) ένα ‘’ροκ κόμικ΄΄ που έφτιαξαν με αγάπη ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τσάβαλος και ο κομίστας Αντώνης Βαβαγιάννης.

Όσον αφορά επανεκδόσεις , περιμένουμε  "Το παιδί" (εκδ. Ίκαρος) του Γιάννη Παλαβού, την τρίτη  του συλλογή διηγημάτων  (2019), ένα βιβλίο που έχει μεταφραστεί στα σουηδικά και σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει και στα γαλλικά.

Το  πρώτο γυναικείο ομοφυλοφιλικό μυθιστόρημα στη Ελλάδα με άρωμα μεσοπολέμου από την Ντόρα Ρωζέττη σε μια αναθεωρημένη έκδοση, "Η ερωμένη" (εκδ. Μεταίχμιο) ένα βιβλίο που σκανδάλισε την κοινωνία της εποχής.

Από το 1953 μας έρχεται η "Πολιορκία"(εκδ. Πατάκη) του Αλέξανδρου Κοτζιά , ένα βιβλίο που δίχασε με τον τρόπο παρουσίασης των ηρώων του εμφυλίου αλλά αργότερα η φήμη του αποκαταστάθηκε. Εβδομήντα χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία, η σημερινή έκδοση της Πολιορκίας για πρώτη φορά περιλαμβάνει τις γλωσσικές αναθεωρήσεις που έκανε ο συγγραφέας λίγο πριν από τον θάνατό του το 1992

Τέλος μια ακόμα επανέκδοση αποτελεί το βιβλίο της Λένας Διβάνη "Εγώ ο Ζάχος Ζαχαρής" (εκδ. Πατάκης) που αγαπήθηκε πολύ σε εποχές που δεν χαρακτηρίζονταν για την ζωοφιλία τους και έρχεται ξανά για να αγαπηθεί από γατόφιλους, γατόφιλες και όχι μόνο.

 

 

 

Επιλογή από Μεταφρασμένη Πεζογραφία

Στην μεταφρασμένη λογοτεχνία  αναμένουμε κάποιους  σημαντικούς τίτλους σε επανεκδόσεις και νέες μεταφράσεις, όπως το εμβληματικό  "Κάτω από το ηφαίστειο" του Malcoln Lowry σε νέα μετάφραση της Κατερίνας Σχοινά (εκδ.Μεταίμιο), η υπόθεση του οποίου διαδραματίζεται την ημέρα της γιορτής των νεκρών στο Μεξικό, το δυστοπικό μετααποκαλυπτικό αριστούργημα του  Cormac McCarthy  "Ο δρόμος" (εκδ. Gutenberg) σε νέα μετάφραση από τον Γιώργο Κυριαζή,  Η ιστορία αφορά έναν πατέρα που διασχίζει με τον μικρό γιο του μια έρημη και κατεστραμμένη Αμερική.

Νέα μετάφραση και για το μυθιστόρημα του Jean Genet "Ο καβγατζής της Βρέστης", από τη Ρίτα Κολαΐτη για τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τον πρωταγωνιστή να  είναι ένας αμφιφυλόφιλος κλέφτης, εκδιδόμενος και δολοφόνος που χειραγωγεί και σκοτώνει τους εραστές του για διασκέδαση και για να βγάλει χρήματα. Πολύ γνωστή  και η μεταφορά του στον κινηματογράφο με την ονειρική ταινία του Rainer Werner Fassbinder.

Από τις εκδόσεις Gutenberg  μόλις κυκλοφόρησαν δύο σημαντικά βιβλία: "Ο ζυγός" του Don DeLillo σε μετάφραση του Αλέξη Καλοφωλιά που μπερδεύει τα αληθινά γεγονότα που αφορούν την δολοφονία του Κένεντυ και τον ρόλο του  Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ με μυθοπλασία με το αποτέλεσμα να είναι ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα του και το "Αλάνια" από τον γνωστό αιρετικό σκηνοθέτη Pier Paolo Pasolini σε μετάφραση Γιώργου Κεντρωτή που ασχολείται με την  υποβαθμισμένη πλευρά της Ρώμης, κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1955 και προκάλεσε την αντίδραση ολόκληρου του πολιτικού κόσμου της Ιταλίας για το θέμα και την τολμηρή του γλώσσα.

Με αφορμή το Νόμπελ Λογορτεχνίας μπορείτε να διαβάσετε, όσοι δεν το έχετε κάνει ήδη,τα  δύο  βιβλία της Νοτιοκορεάτισσας Han Kang σε μετάφραση της Αμαλίας Τζιώτη ,την "Χορτοφάγο" και το "Μάθημα ελληνικών" από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Σε διαφορετικό  κλίμα συναντάμε την συνέχεια από το "Βασίλειο" του Jo Nesbo, Οι αξέχαστοι ήρωες του Βασιλείου επιστρέφουν σε μια ακόμα πιο σκοτεινή ιστορία μυστηρίου με τον τίτλο "Ο Βασιλιάς" (μετ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Μεταίχμιο),  ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα με πολύ σασπένς για τους οικογενειακούς δεσμούς και την αγάπη.

Στην φόρμα του αστυνομικού αλλά με περισσότερα στοιχεία  νουάρ  συναντάμε τον Maurice Attia με τα "Χρώματα της εκδίκησης" (μετ. Χριστίνα Μπουφέα, εκδ.Πόλις)  με  μια υπόθεση που εκτυλίσσεται στη δεκαετία του 80'  και μπερδεύει δημοσογράφους, δολοφόνους, KGB και Αφγανούς μουτζαχεντίν στο γνωστό ύφος του Attia.

Νέο μυθιστόρημα  από τον Jonathan Coe  "Η απόδειξη της αθωωότητας" (μετ. ?λκηστις Τριμπέρη , εκδ. Πόλις)  ένα καυστικό  μυθιστόρημα  του ιδιαίτερα αγαπητού συγγραφέα  στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό.

Πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια είναι στο ελληνικό κοινό και o Edouard Louis,τα βιβλία του έχουν διαβαστεί, κάποια έχουν γίνει  και  θεατρικά. Μέσα στον Οκτώβρη  θα βγει  το νέο του βιβλίο "Η Μονίκ δραπετεύει",( μετ. Στέλλα Ζουμπουλάκη, Εκδ Αντιποδες) και το  περιμένουμε με ανυπομονησία.

Από την Νότια Κορέα έρχεται η Kim Hye Jin, με την "Ακρόαση" (μετ. Αμαλία Τζιώτη, εκδ. Ίκαρος). Η Ιμ Χε-Σου είναι μια επιτυχημένη θεραπεύτρια που εμφανίζεται τακτικά σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή. Όταν κάνει ένα αρνητικό σχόλιο για ένα δημόσιο πρόσωπο που αργότερα αυτοκτονεί, απολύεται από τη δουλειά της, χάνει τους φίλους της και βλέπει την ζωή της να καταστρέφεται.

Η  Claire Keegan  θα είναι  αρκετά επίκαιρη αυτή την εποχή με την προβολή της ταινίας Μικρά πράγματα σαν και αυτά. Ολοκληρώνουμε την γνωριμία μαζί της με 15 διηγήματα στο γνωστό ύφος της,  με την  "Ανταρκτική" (μετ. Μαρίνα Ασκητοπούλου,εκδ.Μεταίχμιο)

Ο Ματ Χέιγκ  που έγινε πολύ γνωστός με το "Μεσάνυχτα στην βιβλιοθήκη" μας  χαρίζει ένα ακόμη μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού, μια ιστορία γεμάτη θαύματα και περιπέτειες με θέμα την δύναμη που έχουν τα νέα ξεκινήματα .Όλα αυτά στο "Αβάσιμη ζωή" (μετ. ?ννα Παπασταύρου, εκδ. Ψυχογιός)

Ο "Ύμνος" της Ayn Rand είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα  (μετ.Κλαίρη Παπαμιχαήλ, εκδ. Παπαδόπουλος) από την συγγραφέα που έγινε πασίγνωστη με τα "O ?τλας επαναστάτησε" και "Εμείς οι ζωντανοί" .

Στα αναμενόμενα έχουμε και ένα graphic novel διασκευή στο κλασικό "Ο άρχοντας των Μυγών" του William Golding. Εικονογράφος η  Aimee de Jongh (μετ,Έφη Τσιρώνη , εκδ.Μεταίχμιο) .

Το πρώτο μυθιστόρημα που δημοσίευσε η Πολωνή Όλγκα Τοκάρτσουκ μετά το Νομπέλ Λογοτεχνίας ονομάζεται  "Εμπούσιον" (μτφρ. Αναστασία Χατζηγιαννίδη, εκδ. Καστανιώτη). To βιβλίο, βρίσκεται σε διάλογο με το "Μαγικό βουνό" του Τόμας Μαν και αποτελεί μια γενναία φεμινιστική παραβολή.

Η Katharina Volckmer γράφει το βιβλίο "Wonderfuck" (μτφρ. Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, εκδ. Στερέωμα). Σ’ ένα τηλεφωνικό κέντρο του Λονδίνου, ο Τζίμι και οι συνάδελφοί του απαντούν στα παράπονα τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Ο Τζίμι συχνά εμπλέκεται ενεργά στις φαντασιώσεις και στις αγωνίες τους με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Dana Grigorcea στο μυθιστόρημά της "Κάποιοι δεν πεθαίνουν ποτέ" (μετ. Γιάννης Καλιφατίδης, εκδ. Κίχλη), δημιουργεί  ένα ατμοσφαιρικό πορτρέτο της μετακομμουνιστικής ρουμανικής κοινωνίας, με τα απομεινάρια του παλιού καθεστώτος και τα σημερινά προβλήματα που υπάρχουν στην χώρα.

Ένα ακόμα μυθιστόρημα του James Ellroy θα κυκλοφορήσει το ψυχολογικό δράμα "The enchanters" (εκδ. Κλειδάριθμος), η συνέχεια του "Πανικού", έχει ως θέμα τον θάνατο  της Μέριλιν Μονρόε.

Μετά την Τριλογία τη Κοπεγχάγης διαβάζουμε το  μυθιστορημα της Didleven  Tove  "Τα Πρόσωπα" (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Πατάκη). Ένα δυνατό κείμενο που μιλά θαραλλέα για ψυχικές ασθένειες.

Μοναδικός ο Kurt Vonnegut,έχουμε και πάλι μια θεότρελη σάτιρα με το  "Κύριε Ροουζγουότερ" (μετ. Αλέξης Καλοφωλιάς, εκδ.Πατάκης) να μιλά για την συλλογική τρέλα ενός έθνους.

 

 

 

 

Επιλογή από Δοκίμια, Ιστορία, Βιογραφίες, Μαρτυρίες 

Το νέο βιβλίο του συνταγματολόγου  Νίκου Κ.Αλιβιζάτου για την καθιέρωση της δημοκρατίας και την θεσμοθέτηση του Συντάγματος "Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος" αναφέρεται στους : Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Καραμανλή(εκδ.Μεταίχμιο)

Στον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο αναφέρεται και το νέο βιβλίο της Λύντια Τρίχα "Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος: Ο δημιουργός του συνταγματικού κράτους" (εκδ. Πατάκη)που σκιαγραφεί την προσωπικότητά του και διερευνά το πόσο σημαντικός ήταν για την επανάσταση και το ελληνικό κράτος αλλά και για  τις αμφιλεγόμενες και σκοτεινές πλευρές του.

"Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως πλαστουργός Ιστορίας. Ο άνθρωπος, ο θρύλος, το πολιτικό αποτύπωμα", συγγραφέας: Θανάσης Διαμαντόπουλος (εκδ. Πατάκης). Ένα διαχρονικό μυστήριο η προσωπικότητα του Ελευθερίου  Βενιζέλου  το οποίο ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει με εξαντλητική έρευνα πηγών και στοιχείων.

Το επόμενο βιβλίο έχει σχέση με μια σύγχρονη πολιτικό, την  πρώτη γυναίκα καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με τη δεύτερη μακροβιότερη θητεία στην ιστορία της χώρας, να  διηγείται τα γεγονότα της θητείας της όπως τα έζησε στο "Ελευθερία: Αναμνήσεις 1954-2021" (μετ. Έμη Βαϊκούση, εκδ. Μεταίχμιο)

Την ίδια περίοδο ο δεύτερος  πιο πολυσυζητημένος πολιτικός είναι ο Wolfgang Schäuble,  ο οποίος έχει γράψει επίσης την βιογραφία, με τίτλο "Η ζωή μου στην πολιτική" (εκδ. Κλειδάριθμος). Η πολιτική του σταδιοδρομία διήρκεσε πάνω από µισό αιώνα, έχει πολλά να πει για πρόσωπα και πράγματα.Δεν παραλείπει να μιλήσει και για όλα εκείνα τα γεγονότα που αφορούν τη Ελλάδα το 2015.

Μένουμε στην Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική με το "Πέρα από το Τείχος: Η Ιστορία της Ανατολικής Γερμανίας" (μετ. Νίκος Ρούσσος, εκδ. Παπαδόπουλος) της Katja Hoyerόπου η συγγραφέας παραμερίζει τα συνήθη στερεότυπα του ψυχρού πολέμου και αναδεικνύει μια νέα οπτική αποκαλύπτοντας το πλούσιο κοινωνικό ,πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο που υπήρχε μέσα στους γενικότερους περιορισμούς και την καταπίεση .

Συνεχίζουμε με ιστορία και τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο με τον οποίο ασχολείται  ο Θάνος Βερέμης στο "Ο γιουγκοσλαβικός εμφύλιος και η δυτική εμπλοκή" (εκδ.Καστανιώτη), ένα θέμα αρκετά πρόσφατο για το οποίο δεν έχουν γραφτεί ακόμα πολλά βιβλία στην χώρα μας.

Επόμενο το  πολύ επίκαιρο βιβλίο της γνωστής  δημοσιογράφου και ιστορικού Anne Applebaum, "Απολυταρχία Α.Ε.", (εκδ. Παπαδόπουλος) όπου αναλύεται πώς λειτουργούν σήμερα κάποια καθεστώτα εκμεταλλευόμενα νέες τεχνολογίες και μεθόδους , με προκάλυμμα δημοκρατίας χωρίς να είναι διδακτορικά αλλά στην ουσία τους βαθιά αντιδημοκρατικά.

"Ξανακοιτώντας την ιστορία του ελληνικού κράτους, 19ος-21ος αιώνας", συγγραφέας: Κώστας Κωστής (εκδ. Πατάκης)  Ένα βιβλίο με  10 κείμενα τα οποία φιλοδοξούν να αναλύσουν γεγονότα των τελευταίων αιώνων λαμβάνοντας υπ’όψιν πέρα από τα πολιτικά γεγονότα και άλλους παράγοντες π.χ οικονομικούς, κοινωνικούς  για την καλύτερη κατανόηση της ελληνικής ιστορίας.

"Η τραγική ιστορία των Ελλήνων αιχμαλώτων στη Μικρά Ασία, 1919-1924", συγγραφείς: Νίκος Σ. Κανελλόπουλος, Νίκος Φ. Τόμπρος, ασχολείται με την  κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου (Αύγουστος 1922) και την  Μικρασιατική Καταστροφή. Αν και υπάρχουν μελέτες για αυτό το διάστημα ελάχιστες είναι οι αναφορές για τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες που κατέληξαν αιχμάλωτοι πολέμου σε τουρκικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Μ. Ασία.

"Στον  καθρέφτη του Οιδίποδα: Σκέψεις για την δουλεία" (μετ. Γιώργος Καράμπελας , εκδ.Πόλις  ) βρίσκουμε μια έρευνα του Paulin Ismard για την δουλεία στην αρχαία Ελλάδα . Αντλώντας από την ψυχανάλυση, τη συγκριτική ιστορία και τη λογοτεχνία, ο συγγραφέας αποκαλύπτει τις ανθρωπολογικές πραγματικότητες που δεν έχουν πάψει να παράγουν τα αποτελέσματά τους ακόμα και σήμερα.

Στις εκδόσεις Πόλις έχουμε και το βιβλίο του Θανάση Μήνα "Black power"Το βιβλίο αυτό παρακολουθεί γραμμικά τα αφροαμερικανικά κινήματα, με τα διακριτά χαρακτηριστικά τους και τις διαφορές τους: από τους πρώτους υπέρμαχους της κατάργησης της δουλείας, τους λεγόμενους Abolitionists, στο Black Power των 60’s και από εκεί έως το πρόσφατο Black Lives Matter.

Peter Frankopan: "Οι μεταμορφώσεις της γης: κλίμα, οικολογία και ιστορία (μετ. Νίκος Λίγγρης, εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Μια επαναστατική νέα ιστορία που αποκαλύπτει πώς η κλιματική αλλαγή έχει διαμορφώσει δραματικά την ανάπτυξη και τον θάνατο των πολιτισμών διαχρονικά.

"Ένας άλλος νους :Το χταπόδι, η θάλασσα και η βαθύτερη προέλευση της συνείδησης" (μετ. Χρήστος Η. Γεμελιάρης) από τον Peter Godfrey Smith, ένα βιβλίο  το οποίο έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 20 γλώσσες και αλλάζει οριστικά την αντίληψη και την εικόνα που έχουμε για τα χταπόδια, για την εξέλιξη της ευφυΐας και για την ίδια την ουσία της ζωής στον πλανήτη μας.

"Μικρή ιστορία της τέχνης" από την Charlotte Mullins (μετ. Ανδρέας Παππάς, εκδ. Πατάκης) Στη λευκή  γνωστή πετυχημένη σειρά του Πατάκη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της σειράς. Γιατί δημιουργούσαν τέχνη οι πρόγονοί μας; Τι σήμαινε η τέχνη γι’ αυτούς και τι σημαίνει η τέχνη τους για εμάς σήμερα; Ποια είναι η σημασία της τέχνης για την ανθρωπότητα ανθρωπότητα και πώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τον πανανθρώπινο πολιτισμό και την ιστορία μας μέσα στους αιώνες.

"Τα σχόλια του τρίτου" Η διαχρονική και πάντα επίκαιρη συλλογή των ιστορικών «σχολίων» του Μάνου Χατζιδάκι, που μεταδόθηκαν από το τρίτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας την περίοδο που διετέλεσε διευθυντής του (Μάιος 1978-Απρίλιος 1980) επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

"Παναγιώτης Γιαννάκης – Τρωτός άτρωτος" (εκδ. Διόπτρα). Ο Παναγιώτης Γιαννάκης στις σελίδες αυτού του βιβλίου μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την κοσμοθεωρία του και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει. Ιδανικά διαχρονικά, που μπορούν να αποτελέσουν φωτεινό μονοπάτι για τη νέα γενιά. Συνοδοιπόρος και συγγραφέας ο  δημοσιογράφος Παντελής Βλαχόπουλος .

Αλκοολική και μισάνθρωπος, λεσβία και μισογύνης, η Patricia Highsmith εκτός από ταλαντούχα ήταν και μια αινιγματική προσωπικότητα, εδώ έχουμε τις αυτοβιογραφικές σημειώσεις της στα "Ημερολόγια και σημειωματάρια – Τα πρώτα χρόνια" (μτφρ. Ανδρέας Αποστολίδης, εκδ. Αγρα).

 

 

Επιλογή από Παιδική και Εφηβική Λογοτεχνία

"Όταν η μαμά μου είπε ψέματα", Σοφία Δάρτζαλη,εκδ. Μεταίχμιο

Μια χρωματιστή βόλτα με το λεωφορείο και μια μικρή περιπέτεια γύρω από ένα ψέμα κι ένα βλέμμα γίνονται η ιστορία που μιλά, μέσα από την καρδιά ενός μικρού παιδιού, για την πραγματικότητα που μερικές φορές θα θέλαμε να αλλάξουμε.

Μια ιστορία για τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα για παιδιά από 6 ετών

"Ο μικρός δράκος καρύδας και ο κινέζικος δράκος", Ingo Siegner,εκδ. Μεταίχμιο

Ο μικρός δράκος Καρύδας και η σκαντζοχοιρίνα Ματίλντα έχουν δώσει ραντεβού με τον φίλο τους τον Όσκαρ στην παραλία. Όταν όμως ο μικρός φαγανόδρακος έρχεται τελικά, είναι μουτρωμένος, γιατί στις καλοκαιρινές διακοπές θα πρέπει να πάει με τον μπαμπά του στην Κίνα, στον γάμο του θείου του Χέλμουτ…

Η σειρά από τον γνωστό παιδικό ήρωα για παιδιά από 5 ετών

"Κάτι καταπληκτικό", Rebecca Dautremer,εκδ. Μεταίχμιο

Μετά το απαράμιλλο Οι πλούσιες ώρες του Ζακομινούς Γκενσμπορό, η Ρεμπέκα Ντοτρεμέρ επιστρέφει με ένα ακόμα πανέμορφο βιβλίο, με τους ίδιους ήρωες. Ένα βιβλίο για τη φιλία, τις αναμνήσεις, τις στιγμές που μοιραζόμαστε, τα μικρά πράγματα που μπορεί όμως να είναι τόσο σημαντικά. Και φυσικά με τις μαγευτικές εικόνες που μόνο εκείνη ξέρει να φτιάχνει.

Για παιδιά από 8 ετών

"Η ακαδημία των αρωμάτων 1: Η ανακάλυψη των ταλέντων", Anna Ruhe,εκδ. Μεταίχμιο

Η Έλλα Φρέντερικς περίμενε από καιρό τη μέρα που θα γινόταν φοιτήτρια στην Ακαδημία Αρωμάτων! Επιτέλους μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα της Λούτσι Αλβενστάιν και να αποδείξει σε όλους πόσο ικανή είναι στον χειρισμό των μαγικών αρωμάτων.

Νέα σειρά βιβλίων από το σύμπαν του Μαγικού Αρωματοπωλείου, επίσης λατρεμένης σειράς έφηβων αναγνωστών, για παιδιά από 9 ετών.

"Η Υπέροχη Νατ",Maria Scrivan,εκδ. Μεταίχμιο

Μια νέα σειρά graphic novel που ακολουθεί τις περιπέτειες της Νάταλι, ενός συνηθισμένου κοριτσιού στην προεφηβεία, με τις χαρές, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες των παιδιών αυτής της ηλικίας. Κάθε βιβλίο εστιάζει σε ένα θέμα: αυτοπεποίθηση, φιλίες, πρώτα χτυποκάρδια, φόβοι κ.λπ.

- Ένα από τα καλύτερα graphic novel της χρονιάς σύμφωνα με την Washington Post!

- Μπεστ σέλερ των New York Times!

 

"Η Λίλι, ο Λίο και το ντροπαλό φάντασμα", Μπράντλει Μαρκ,εκδ. Μίνωας

Η Λίλι και ο Λίο παίρνουν μέρος σε ένα τάλεντ σόου μαζί με τη νέα τους φίλη, τη Λούνα το φάντασμα.
Όμως, όταν η Λούνα ντρέπεται τόσο πολύ μπροστά στον κόσμο κι ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ, αυτά τα μικρά, πλασματάκια με τα ΜΕΓΑΛΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ καταστρώνουν ένα σχέδιο για να τη βοηθήσουν.

Για παιδιά από 5 ετών

"Το μυστήριο της έπαυλης", Ένιντ Μπλάιτον,εκδ. Μίνωας

Ο Φούσκας επιστρέφει από τις διακοπές του την κατάλληλη στιγμή, καθώς μια μυστηριώδης υπόθεση στο Πίτερσγουντ αναστατώνει τα 5 λαγωνικά. Ποιος έκλεψε τον πολύτιμο πίνακα από την πινακοθήκη και τι είδους σχέση συνδέει τους αριστοκράτες Λορέντζο με τους κακομοίρηδες Λάρκιν; Η δαιμόνια ομάδα των πέντε παιδιών βάζει τα δυνατά της για να βρει την άκρη του νήματος, αλλά βρίσκεται μπροστά σε απρόοπτες εξελίξεις…

Για παιδιά από 7 ετών

"Αμάντα Μπλακ 3:Το τελευταίο λεπτό", Γκόμεθ Χουράδο Χουάν, Μόντες Πενια Μπάρμπαρα,εκδ. Μίνωας

Αφότου κληρονόμησε τις δυνάμεις της, η Αμάντα δεν έχει ξεκουραστεί λεπτό… Όλα όμως πρόκειται να αλλάξουν, γιατί αποφάσισε να έχει μια μέρα ελεύθερη για να πάει στον χορό του σχολείου. Θα αγοράσει ένα ωραίο φόρεμα και θα ζητήσει από τον όμορφο Τζέισον να τη συνοδέψει! Τα πράγματα όμως δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλεις.

Για παιδιά από 7 ετών

 

"Τα χειρότερα τέρατα του κόσμου", Ντέιβιντ Ουάλιαμς,εκδ. Ψυχογιός

ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ; Αν δε σου αρέσουν τα φαντάσματα, τα ζόμπι, οι βρικόλακες, οι εξωγήινοι, οι λυκάνθρωποι ή οι μούμιες, ΜΗ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Ο πολυαγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Ντέιβιντ Ουάλιαμς επανέρχεται με αυτή την ξεκαρδιστική συλλογή τρομακτικών ιστοριών με φοβερά τέρατα, εικονογραφημένη με λαμπερά χρώματα από τον ?νταμ Στάουερ.

Για παιδιά από 9 ετών

"Κι όμως με πειράζει!", Βέρα Πρατικάκηκδ. Ψυχογιός

Ο Βλαδίμηρος ο νεροβούβαλος δε βλέπει την ώρα να γυρίσει σπίτι του να ξεκουραστεί. Λίγο πριν φτάσει, όμως, συναντάει τον παλιό του συμμαθητή, τον Μήτσο τον κούκο, με όλη του την οικογένεια. Όταν ο Μήτσος αρχίζει να του ζητάει διάφορα πράγματα, ο Βλαδίμηρος έρχεται σε δύσκολη θέση. Δε θέλει να κάνει όλα αυτά που του ζητούν, αλλά φοβάται μήπως φανεί αγενής και θυμώσουν μαζί του.
Είναι ωραίο να κάνεις τους άλλους χαρούμενους, αλλά τι συμβαίνει όταν θέλεις στην πραγματικότητα να πεις όχι;

Για παιδιά από 4 ετών

"Πέρλα, η ατρόμητη σκυλίτσα", Ιζαμπέλ Αλιέντε,εκδ. Ψυχογιος

Με μια σαγηνευτική, εύστοχη ιστορία για τον δεσμό ανάμεσα σε ένα παιδί και το κατοικίδιό του, η Ιζαμπέλ Αλιέντε κάνει το ντεμπούτο της στην παιδική λογοτεχνία. Η Πέρλα είναι μια ατρόμητη σκυλίτσα που έχει δύο υπερδυνάμεις: μπορεί να κάνει όλο τον κόσμο να την αγαπά και μπορεί να βρυχιέται σαν λιοντάρι. Οταν ανακαλύπτει ότι ένα μέλος της ανθρώπινης οικογένειάς της, ο αγαπημένος της Νίκο Ρίκο, είναι θύμα εκφοβισμού στο σχολείο, ξέρει ότι πρέπει κάτι να κάνει. Αλλά τι;

Για παιδιά από 3 ετών

"Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα #19: Ασ' τα βρασ'τα,Τζεφ Κίνι,εκδ. Ψυχογιός

Το νέο τεύχος της πολυαγαπημένης σειράς του Σπασίκλα!

 

Για παιδιά από 9 ετών

 

"Ξέρεις πόσοι δεινόσαυροι είναι πολλοί;", Lou Peacockκδ. Διόπτρα

Μια μέρα συνάντησα έναν δεινόσαυρο, αλλά πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι ένας δεινόσαυρος δεν ήταν αρκετός και έτσι ήθελα περισσότερους… Δύο… τρεις… τέσσερις… ακόμα και δέκα φίλοι δεινόσαυροι θα ήταν τέλειοι! Δέκα δεινόσαυροι όμως δεν χώρεσαν στο κρεβάτι μου, πλημμύρισαν το μπάνιο και έφαγαν όλες τις βάφλες! Και τώρα αναρωτιέμαι μήπως οι δέκα είναι πολλοί…
Ένα βιβλίο για τα όρια στη συμπεριφορά και στις επιθυμίες μέσα από την οπτική ενός παιδιού.

Για παιδιά από 4 ετών

"Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο",Δανάη Δραγωνέα,εκδ. Διόπτρα

Η βραβευμένη συγγραφέας Δανάη Δραγωνέα επιστρέφει με ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ, ανατροπές και έρωτες που ταξιδεύουν στον χρόνο. Η Ίζι θέλει οπωσδήποτε να παραμείνει στην Κέρκυρα, αλλά ο μπαμπάς της έχει αποφασίσει να επιστρέψουν στο Λονδίνο. Για να αλλάξει γνώμη, η Ίζι και ο κολλητός της, ο Έντι, βάζουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο: να τον κάνουν να ερωτευτεί τη μαμά του Έντι. Υπάρχει, βέβαια, ένα πρόβλημα… Οι δυο γονείς δεν ταιριάζουν καθόλου.

Για παιδιά από 9 ετών

"Ιστορίες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Hattie Hearn,εκδ. Διόπτρα

Γνωστές και άγνωστες πτυχές από τον πόλεμο που συγκλόνισε τον κόσμο… Αυτό το βιβλίο δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά στους στρατιώτες που πολέμησαν, αλλά και στους πολίτες που έζησαν τον πόλεμο. Θα μάθετε για το θάρρος συνηθισμένων ανθρώπων που έκαναν ασυνήθιστα πράγματα, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων παιδιών που βρέθηκαν μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών. Ανάμεσα στις ιστορίες παρεμβάλλονται σελίδες που εξηγούν τα σημαντικότερα γεγονότα του πολέμου – από το Περλ Χάρμπορ μέχρι την απόβαση στη Νορμανδία.

Για παιδιά από 10 ετών

"Ακολουθώντας το φεγγάρι",Norbury James,εκδ. Διόπτρα

Από τον συγγραφέα του βιβλίου Το μεγάλο Πάντα και ο μικρός Δράκος.

«Υπάρχουν στιγμές που έχουμε κάνει ό,τι πραγματικά μπορούμε. Τότε πρέπει να μάθουμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω επιτρέποντας στο σύμπαν να εκδηλωθεί με όλη του την ακατάληπτη θαυματουργία…» Χαμένη και μόνη, η μικρή σκυλίτσα Αμάγια περιπλανιέται ανάμεσα στα σιωπηλά βουνά μέχρι που μια δραματική συνάντηση με έναν λύκο αλλάζει τα πάντα. Μαζί, το απίθανο ζευγάρι ξεκινά ένα αξέχαστο ταξίδι ακολουθώντας το φεγγάρι. Καθώς προχωρούν μέρα και νύχτα στο χειμωνιάτικο δάσος, παίρνουν βαθιά μαθήματα για την αγάπη, τη θυσία και τη σημασία τού να αποδέχονται την αλλαγή.

Για παιδιά από 8 ετών

 

"Αντέλ η τρομερή (8) :Γονείς προς πώληση", Mr Tan, Diane Le Feyer,εκδ. Κλειδάριθμος

 To 8ο μέρος της σειράς των εκατομμυρίων πωληθέντων αντιτύπων που έχει ξετρελάνει τα παιδιά!
«Μην το πείτε στους γονείς μου, αλλά έβαλα αγγελία για να τους πουλήσω! Είναι αλήθεια, σκέφτονται μόνο τα λαχανικά και τα μαθήματα! Μέχρι να βρεθεί κάποιος να τους υιοθετήσει, αποφάσισα να δω αν είναι καλύτερα να πάω κάπου αλλού… Έρχεστε μαζί μου;» Η Αντέλ έκλεισε τη βαλίτσα της και αποφάσισε να περάσει μερικές μέρες στη γιαγιά της, στον θείο της ή στον Τζέφρι! 

Για παιδιά από 6 ετών

"Σχολή κατασκόπων: Αποστολή X", Stuart Gibbs,εκδ Κλειδάριθμος

Η συνέχεια της παιδικής σειράς Μυστική Ακαδημία Κατασκόπων που κυκλοφορεί σε 17 χώρες και έχει σημειώσει 5+ εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως.

Για παιδιά από 9 ετών

 

 

"Η μεγάλη πιτο-ληστεία", Richard Scarry,εκδ. Παπαδόπουλος

Τον Οκτώβριο έρχεται –επιτέλους– στην Ελλάδα ο συναρπαστικός κόσμος του θρυλικού Richard Scarry! Ο κόσμος αυτός, γεμάτος ανθρωπόμορφα ζωάκια, πολυάσχολα και φιλικά, αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα αγαπημένο καταφύγιο για μικρούς και μεγάλους. 

Για παιδιά από 4 ετών

"?γρια χώρα", Αθανασιάδης Κυριάκος, Δάμτσιος Γιώργος,εκδ. Παπαδόπουλος

Μία μικρή αμερικανική πόλη. Δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, με διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ένα παλιό ξενοδοχείο που κρύβει ένα τρομερό μυστικό. Και μία… χρονομηχανή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα γεμάτο κινδύνους και περιπέτεια ταξίδι στο παρελθόν της γης, τον καιρό των Νεάντερταλ…

Για παιδιά από 9 ετών

"Γυναίκες που άγγιξαν και ξεπέρασαν τον μύθο – Αρχαιότητα και Βυζάντιο"κδ. Παπαδόπουλος

«[…] Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο για το πόσο καλές και όμορφες ήταν κάποιες πριγκιποπούλες του παραμυθιού και του μύθου. Δεν είναι ένα βιβλίο ενδυνάμωσης μικρών κοριτσιών. Αυτό είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει μπροστά μας απίθανες μα απόλυτα πραγματικές ιστορίες αυθεντικών ανθρώπων, όπως θα έπρεπε να είναι ήδη καταφανώς μπροστά μας, για να αντιληφθούμε το μεγαλείο, την αγωνία, την δυσκολία, την ευτυχία του να είσαι άνθρωπος. […] Θεόδωρος Παπακώστας

Για παιδιά από 9 ετών

 

 

 

 

 

 

Τα νέα μας

Τo blog μας

Οι εκδηλώσεις μας

Παιδική εκδήλωση